Jak upiec ziemniaki w piekarniku

Ziemniaki na ziemiach polskich jedzone są od wielu lat. Są bogatym źródłem energii dostarczające jej na długo. Posiadają również spore ilości białka, witamin i innych składników mineralnych niezbędnych naszemu organizmowi. Istnieją różne odmiany. Warto przed zakupem przemyśleć w jakim celu będziemy je stosować. W przypadku pieczenia najlepsze będą ziemniaki typu B. Są one miękkie wewnątrz, a chrupiące na zewnątrz. Typ A charakteryzuje się dużą twardością, z kolei C łatwo rozpada się. Najwięcej ważnych składników mineralnych i smaku zachowamy podczas pieczenia lub grillowania. Szczególnie to pierwsze jest proste do wykonania w każdym domu.

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Jak upiec ziemniaki w piekarnikuPozostaje pytanie jak upiec ziemniaki w piekarniku? Bardzo prostym a zarazem efektownym sposobem będą ziemniaki pieczone nacinane. Będą one bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i surówek, ale nawet samodzielnie z odpowiednio przygotowanym sosem mogą wyśmienicie smakować. Do ich przygotowanie będziemy potrzebować około kilograma ziemniaków (będzie to porcja dla 4 osób. W pierwszej kolejności ziemniaki należy umyć, dokładnie usuwając drobinki piasku znajdujące się na skórce. Jest to bardzo istotne, ponieważ będziemy je spożywać wraz z nią i wszystkie zanieczyszczenia dostaną się do naszego organizmu, a piasek może nieprzyjemnie trzeszczeć w zębach. Następnie nacinamy ziemniaki dookoła nożykiem spiralnie lub głęboko po jednej stronie. Ten drugi sposób jest prostszy.

Wykonanie nacięć na ziemniakach

Sposobem ułatwiającym głębokie nacięcia bez ryzyka przecięcia do środka jest położenie ziemniaka na drewnianej łyżce. Wówczas jej brzegi zatrzymają nóż przed końcem. Następnie ponacinane ziemniaki kładziemy na blasze wyłożonej wcześniej pergaminem. Skrapiamy je oliwą i posypujemy tymiankiem lub rozmarynem wraz z odrobiną soli. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i temperaturę około 200 stopni. Czas pieczenia to około 40-45 minut. Po tym czasie skórka powinna się zarumienić, a wnętrze będzie już miękkie. Dzięki nacięciom skórka będzie chrupiąca. Jeśli chcemy przygotować sos można do tego użyć np. oliwy z oliwek. Mieszamy ją w szklance wraz z pietruszką, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnki. Po wyłożeniu ziemniaków na talerz polewamy je delikatnie od góry.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here