Dieta o niskim indeksie glikemicznym – IG, Jest to model żywienia, który dedykowany jest przede wszystkim dla osób, które pragną schudnąć. Doskonale sprawdzi się również u osób chorujących na cukrzycę lub insulinoodporność. Założeniem takiej diety jest spożywanie źródeł węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, bez konieczności liczenia kalorii. Dieta o niskim IG pozwala na normalizowanie poziomu glukozy oraz insuliny w organizmie. Na czym dokładnie polega? Jakie produkty zawierają niski indeks glikemiczny? Jakie właściwości prozdrowotne płyną ze stosowania diety o niskim IG? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/dieta-o-niskim-ig/
Dieta o niskim IG – na czym polega?
Żeby dokładnie zrozumieć zasady diety o niskim indeksie glikemicznym i umiejętnie ją komponować, należy poznać uprzednio znaczenie indeksu glikemicznego. Taki indeks pozwala określić procentowo szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu określonego posiłku W porównaniu do wzrostu, który następuje po spożyciu takiej samej ilości czystej glukozy. Glukoza posiada indeks glikemiczny, który równy jest 100. W oparciu o wielkość takiego indeksu produkty spożywcze podzielone są na te o niskim, średnim oraz wysokim poziomie IG.
Produkty zawierające niski indeks glikemiczny
Produkty zawierające niski indeks glikemiczny, to te, których wartość IG znajduje się poniżej 55. Będą to między innymi:
Owoce – jabłka gruszki, cytrusy, morele, brzoskwinie, owoce leśne, śliwki, żurawina
Warzywa – sałaty, kapusty, marchew, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, szparagi, rzepa
Warzywa strączkowe – soja, soczewica, groch, fasola
Ryż – dziki, biały
Pieczywo – pełnoziarniste, razowe, gryczany, pumpernikiel
Kasza – jęczmienna, gryczana, otręby, pszenna, żytnia,
Produkty mleczne – mleko, jogurt, kefir, maślanka
Właściwości prozdrowotne, które płyną z diety o niskim IG
Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest idealna w przypadku redukcji masy ciała. Utrata zbędnych kilogramów jest możliwa, dzięki dostarczaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym. Taka dieta zapewnia urozmaicenie poziomu glukozy we krwi, co jest zapewnieniem uczucia sytości oraz redukcji konieczności podjadania między posiłkami kropkę co więcej dieta o niskim indeksie glikemicznym wpływa pozytywnie na poziom insuliny we krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na działania takiego hormonu. Sprzyja również redukowaniu tkanki tłuszczowej
Zobacz też: http://www.apetini.pl/na-czym-polega-dieta-1000-kalorii/