jak zrobić fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa występuje w wielu odmianach, możemy zazwyczaj kupić zieloną oraz żółtą. Czasami markety oferują jej nietypowe odmiany, na przykład fioletową, albo nakrapianą. To dobry sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia fasolki szparagowej, albo zachwycenia swoich gości kolorowym posiłkiem.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

jak zrobić fasolkę szparagowąRoślina ta jest bardzo ceniona i uprawiana na całym świecie od tysięcy lat. Nic w tym dziwnego skoro warzywo zawiera wiele cennych witamin, soli mineralnych oraz błonnika, który chroni nas przed zaparciami i chorobami jelit. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że fasolka szparagowa polecana jest kobietom w ciąży oraz planującym dzieci. Wysoki poziom magnezu determinuje jej działanie na układ nerwowy, witamina K również występuje w stosunkowo dużych ilościach i wspomaga krzepliwość krwi. Kobietom na dietach odchudzających zaleca się spożywać duże ilości fasolki, z racji tego, że jest nisko kaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny. Dobrze przygotowana potrwa z tego warzywa smakuje nawet dzieciom, jeśli od najmłodszych lat zaczniemy przyzwyczajać je do jej smaku na pewno zaowocuje to dobrymi nawykami żywieniowymi w przyszłości.

Jak zrobić fasolkę szparagową?

Po pierwsze wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone okazy rośliny, nie kupujemy fasolki, która jest pomarszczona i niejędrna, zwracamy uwagę na obecność plam, takie przebarwienia dyskwalifikują warzywo, ponieważ są oznaką żerowania szkodników, albo obecności niebezpiecznych patogenów grzybowych. Przez rozpoczęciem gotowania należy odciąć końce fasolki, są one z reguły niejadalne i nieestetyczne. Fasolkę wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Ważnym jest, aby prawidłowo ugotować warzywo, ponieważ surowe jest dla nas toksyczne. Im młodsza fasolka tym krócej się gotuje, po około 5 minutach można sprawdzić jej miękkość nabijając na widelec i po prostu próbując, jeśli fasolka jest nieco dojrzalsza potrzebuje więcej czasu, około 10 minut. Po tym czasie danie cedzimy i przelewamy zimną wodą. Jeśli chcemy skosztować nietypowego dania, ugotowaną fasolkę możemy zapiec na przykład z serem i czosnkiem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here