Czy kostkarka do lodu w restauracji jest niezbędnym urządzeniem?

Kostkarka do lodu jest urządzeniem, które bardzo szybko pozwala tworzyć kostki lodu na bieżąco. Niektórzy właściciele restauracji i barów mają jednak wątpliwości, czy wydatek kilkuset złotych na taki sprzęt jest niezbędną inwestycją? Po co ją kupować, skoro można mrozić lód innymi sposobami?

Drinki w ogródkach piwnych

Kelnerki serwujące drinki na terenie ogródków piwnych z pewnością mogłyby dużo powiedzieć o konieczności serwowania wszelkich napojów z pewną ilością lodu w środku. Klienci takich ogródków przychodzą tam, by odetchnąć, odpocząć i napić się czegoś zimnego.

Absolutnie niedopuszczalne jest, by serwować im wtedy drinki bez lodu – to mogłoby znacząco wpłynąć na obniżenie standardu restauracji. Trzeba zadbać o stałą dostawę świeżego, uformowanego w eleganckie kostki lodu.

Wydajność kostkarki

Średnia wydajność jednej kostkarki do lodu to kilkanaście kilogramów lodu na dobę. Jej pojemność to kilkaset mililitrów – to niewiele, ale wystarczająco, zważywszy na to, że kostkarka do lodu produkuje świeży lód w ciągu kilkunastu minut.

Kupując kostkarkę należy wziąć pod uwagę swoje najlepsze dni, czyli największy ruch w restauracji, barze czy klubie. Jeśli wydajemy średnio pięć drinków na godzinę, wówczas śmiało możemy nie inwestować zbyt wiele w kostkarkę do lodu. Jeśli jednak mamy klub z kilkoma barami i wieloma barmanami, dobrze by każdy z nich miał dostęp do własnej kostkarki.

Im więcej lodu, tym lepiej

Dobrze jest, jeśli nie zabraknie nam nigdy lodu do drinków. Taki lód dobrze zwiększa objętość szklanki, więc wpływa na oszczędność składników drinka. Poza tym, pozwala na pełne schłodzenie drinka. W niektórych klubach stosuje się wiele kostkarek, w razie gdyby któreś z urządzeń wyzionęło ducha lub zepsuło się. Może też okazać się, że ruch jest tak duży, że jedno urządzenie nie daje sobie rady.

Z pewnością lepiej zainwestować kilka tysięcy w kilka takich sprzętów, niż ryzykować serwowanie ludziom drinków bez lodu. Taki czyn wielu barmanów uznałoby za niedopuszczalny – chyba że w przypadku klienteli, która wyraźnie życzy sobie whiskey bez lodu. Aby uniknąć kłopotliwego biegania po gotowy lód do sklepów nocnych lub prób mrożenia kostek lodu na szybko w zwykłej zamrażarce, lepiej mieć więcej wydajnych kostkarek do lodu na stanie.

Kostkarki do lodu dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:2    Średnia:1.5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here